ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 4

16 січня 2008 року

10 год. 00 хв.

м. Київ,  

вул. Садова, 3а 

кім. 416

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М, Каськів В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф.

Відсутні:  - Пилипишин В.П., Поживанов М.О., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С.

 

Відповідальні працівники секретаріату: завідувач секретаріату Комітету    Негода В.А., заступник завідувача секретаріату Малюга А.В., головні консультанти секретаріату Комітету Бережницький Я.В., Данилюк О.А., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Юрчук Ю.А., старші консультанти: Дмитрук Л.В., Шкуріна Л.Б., консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Бондаренко В.Д. - народний депутат України;

Граб В.А. - Керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Верховної Ради України;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Губа О.П. - начальник відділу Департаменту забезпечення реформування органів місцевого реформування та територій Міністерства регіонального розвитку та будівництва;

Мотовалова К.А. - головний спеціаліст відділу по взаємодії з Верховною Радою України Міністерства регіонального розвитку та будівництва;

Неколяк О.В. - директор Департаменту конституційного права Міністерства юстиції України;

Черничка Л.В. - головний спеціаліст відділу з питань діяльності місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Департаменту адміністративного права Міністерства юстиції України;

Буяльський В.Ф. - заступник Начальника Головного управління державної служби;

Комаренко О.І. - заступник Начальника Головного управління державної служби;

Грамотнєв В.Е. - заступник завідувача секретаріату фракції Партії Регіонів (представник народного депутата України Льовочкіна С.В.)

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

I.

1.Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

2.Про проект Закону про внесення змін до статті 50 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо процедури висування кандидатури на посаду секретаря сільської, селищної, міської ради (р. № 0871, внесений народними депутатами України, перехідний з V-го скликання)

3.Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо строків повноважень у відповідних органах місцевого самоврядування) (р. № 0901, внесений народними депутатами України, перехідний з V-го скликання)

4.Про проект Закону про внесення зміни до статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (р.№0945, внесений Кабінетом Міністрів України, перехідний з V-го скликання)

5.Про проекти законів про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо особливостей порядку проведення виборів міських голів) (р.№1060, н.д. Поживанов М.О.) та про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо особливостей виборів міських голів) (р.№1060-1, н.д. Каськів В.В., альтернативний)

6.Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (щодо права на службу за умови володіння державною, регіональною та мовою меншин) (р.№1063, н.д. Колесніченко В.В.)

7.Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо права на службу за умови володіння державною, російською, регіональною та мовою меншин) (р.№1064, Н.Д. Колесніченко В.В.)

8.Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації”(щодо вимог до посадових осіб місцевих державних адміністрацій щодо володіння мовами) (р.№ 1079, н.д. Колесніченко В.В.)

9.Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні ” (щодо регіональних мов та мов меншин) (р.№ 1073, н.д. Колесніченко В.В.)

II. Різне.

 

***

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

1. Перший заступник Голови Комітету Боднар О.Б. запропонувала включити до порядку денного питання про розгляд звернення громадської організації Громадянська кампанія “Форум порятунку Києва” та питання щодо правових наслідків віднесення селища Буча Ірпінської міської ради до категорії міст обласного значення.

2. Завідувач секретаріату Комітету Негода В.А. ознайомив членів Комітету з пропозицією суб’єкта права законодавчої ініціативи-народного депутата Колесніченка В.В. про перенесення розгляду законопроектів №1063, №1064, №1079, №1073 на кінець лютого 2008 року (заява додається).

Головуючий зауважив, що відсутність автора законопроекту на засіданні не порушує норми Регламенту роботи Комітету щодо прийняття відповідних рішень. О.Омельченко вніс пропозицію розглянути дані законопроекти на засіданні.

Черноморов О.М. вніс пропозицію не розглядати законопроекти народного депутата України Колесніченка В.В. під час його відсутності.

Петренко В.М. спочатку підтримав позицію Черноморова О.М. не розглядати дані законопроекти, а потім зняв свою пропозицію.

Боднар О.Б. наголосила на тому, що проекти Законів №1063, №1064, №1079, №1073 розглядались Комітетом у минулому скликанні і рішення членів Комітету V скликання співпадає з позицією підкомітетів Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, а отже, не має перешкод для прийняття рішення по відповідних законопроектах без присутності автора.

Подгорний С.П. підтримав рішення про розгляд законопроектів без присутності народного депутата Колесніченка В.В.

Гордієнко С.В. не підтримав рішення про розгляд вищезгаданих проектів на засіданні за відсутності н.д.Колесніченка В.В. та наголосив на тому, що буде голосувати “проти”.

Ключковський Ю.Б. запропонував відхилити дані законопроекти як такі, що суперечать положенням Конституції України та вважає їх розгляд на засіданні Комітету без присутності автора доцільним.

Трайдук М.Ф. поінформував, що дані законопроекти були розглянуті на підкомітеті та вважає коректним їх розгляд на засіданні.

Каськів В.В. підтримав пропозицію щодо розгляду законопроектів без автора та зауважив, що всі питання повинні вирішуватися в процесі дискусії.

УХВАЛИЛИ:

Затвердити питання порядку денного засідання в цілому.

 Розглянути питання, запропоновані Боднар О.Б. та включити їх до розділу «Різне».

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “проти” – 2 народних депутати.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ:  Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

Доповідач поінформував присутніх про підготовлені документи даного законопроекту, які дозволяють підтримати рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові виборів зазначених сільських, селищних та міських голів на неділю 30 березня 2008 року.

Доповідач повідомив, що станом на 16 січня 2008 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 6 проектів постанов щодо призначення позачергових виборів окремих сільських голів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень за таких підстав: за власним бажанням – 3, у зв’язку зі смертю – 1, в зв’язку з судовим рішенням – 1, внесення на заміну, раніше розглянутої, але не прийнятою в зв’язку з технічною помилкою (Білорічненського селищного голови Нечипоренка М.Б.) – 1.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати.

Перший заступник Голови Комітету О.Боднар  зазначила, що не у всіх адміністративно-територіальних одиницях, де достроково було припинено повноваження сільських, селищних, міських голів, призначено позачергові вибори, оскільки до Верховної Ради України не подаються відповідні звернення, та закцентувала увагу на порушеному народним депутатом К.Самойлик питанні  щодо необхідності призначити позачергові вибори Хорлівського сільського голови (Хорлівська сільрада Каланчацького району Херсонської області).

Голова Комітету О.Омельченко  повідомив членів Комітету про надану н.д. К.Самойлик усну відповідь щодо порушеного нею питання, а також доручив секретаріату надіслати К. Самойлик письмову відповідь про відсутність документів, які засвідчують дострокове припинення повноважень Хорлівського сільського голови.

 

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори:

Матроського сільського голови (Матроська сільрада Ізмаїльського району Одеської області),

Надеждинського сільського голови (Надеждинська сільрада Саратського району Одеської області),

Крутеньківського сільського голови (Крутеньківська сільрада Хотинського району Чернівецької області),

Угорського сільського голови (Угорська сільрада Шумського району Тернопільської області),

Піддністрянського сільського голови (Піддністрянська сільрада Жидачівського району Львівської області),

Білоріченського селищного голови (Білоріченська селищрада Лутугинського району Луганської області)

на неділю 30 березня 2008 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України визнати такою, що втратила чинність, Постанову Верховної Ради України від 28.12.2007 року № 101-VI “Про призначення позачергових виборів Білорічненського селищного голови (Білорічненська селищна рада Лутугинського району Луганської області)”.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

 

Рішення прийнято.

 

З метою забезпечення конституційних прав громадян України та формування дієздатних органів місцевого самоврядування Голова Комітету О.Омельченко доручив секретаріату Комітету підготувати відповідні листи до обласних рад та облдержадміністрацій з проханням надати Комітетові до кінця січня 2008 року офіційну інформацію щодо всіх сільських, селищних та міських на відповідній території громад, у яких було достроково припинено повноваження сільських, селищних, міських голів і не прийнято рішення Верховною Радою України щодо проведення дострокових виборів.

 

2.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до статті 50 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо процедури висування кандидатури на посаду секретаря сільської, селищної, міської ради (р. № 0871, внесений народними депутатами України, перехідний з V-го скликання).

Доповідач повідомив, що 31 жовтня 2006 року  Верховна Рада України прийняла Закон у першому читанні. Законопроект підготовлено до  другого читання у вигляді порівняльної таблиці.

Законопроектом пропонується урегулювати проблему, яка виникає у випадку не призначення радою на посаду секретаря ради кандидатури, яку відповідно до пункту 4 частини першої статті 26, пункту 4 частини третьої статті 42 та частини першої статті 50 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” вносить відповідний голова. Передбачається, що в цьому та ряді інших випадків пропонувати кандидатуру на посаду секретаря може одна третина депутатів від загального складу відповідної ради. Підкомітет прийняв рішення рекомендувати законопроект прийняти у другому читанні  та в цілому.

        В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету та народний депутат України В.Бондаренко

Народний депутат Ю.Ключковський запропонував викласти остаточну редакцію пункту “2” з урахуванням слів “двічі підряд”. Члени Комітету не погодились з таким рішенням.

Народний депутат В.Бондаренко запропонував із частини першої статті 50 виключити пункти 1 – 5 та слова “у разі, якщо:”.

Комітет не погодився з такою пропозицією, посилаючись на висновок  Головного юридичного управління Верховної Ради України. За пропозицією В.Бондаренка Комітет внесе таку поправку в порівняльну таблицю з подальшим її відхиленням.

Доповідач поінформував присутніх, що підкомітет не визначився із  строком набрання чинності цього Закону і запропонував нову редакцію Розділу ІІ: “Цей Закон набирає чинності з дня опублікування”.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до статті 50 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” при розгляді у другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому (порівняльна таблиця додається).

 2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України – голові підкомітету з питань  виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо строків повноважень у відповідних органах місцевого самоврядування) (р. № 0901, внесений народними депутатами України, перехідний з V-го скликання)

Доповідач повідомив присутніх, що даний законопроект 20 березня 2007 року був прийнятий Верховною Радою України у першому читанні та  підготовлений до  другого читання у вигляді порівняльної таблиці.

Зазначений законопроект передбачає внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, які спрямовані на врегулювання проблеми строку повноважень місцевої ради, обраної не під час чергових місцевих виборів, а при проведенні позачергових, повторних виборів ради або обранні ради новоствореної територіальної громади, а також спрямовані на усунення проблеми, що стосується строку повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на позачергових, повторних чи перших виборах. Рішенням підкомітету рекомендовано законопроект прийняти у другому читанні  та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

Народний депутат Ю.Ключковський зауважив, що удосконалення структури керівного складу районної, обласної ради та правове врегулювання питання щодо кількості заступників голів районних, обласних рад врегульовані законопроектом “Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо введення посади першого заступника голови районної, обласної, районної у місті ради)”, реєстр. №2355 (перехідний з V скликання), тому є пропозиція відкласти розгляд даного проекту Закону та об’єднати законопроекти реєстр. №0901 та реєстр. №2355 в один.

 

УХВАЛИЛИ:

Вважати за доцільне об’єднати законопроект про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо строків  повноважень місцевої ради, сільського, селищного, міського голови, голови обласної, районної, районної у місті ради, заступників голови обласної, районної, районної у місті ради) (реєстр. № 0901) з законопроектом про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо кількості заступників голів районних, обласних рад)  (реєстр. № 2355 -  V скликання) для розгляду у другому читанні та подати на розгляд Комітету.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів, народний депутат С.Гордієнко утримався під час голосування.

 

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення зміни до статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (р.№0945, внесений Кабінетом Міністрів України, перехідний з V-го скликання)

Доповідач повідомив присутніх, що даний законопроект 3 травня 2007 року, прийнятий Верховною Радою України у першому читанні та Комітетом підготовлено порівняльну таблицю до  другого читання.

Законопроект передбачає внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, відповідно до яких надається право сільським, селищним, міським радам приймати рішення про передачу виконавчим органам власних повноважень щодо видачі документів дозвільного характеру. Рішенням підкомітету рекомендовано законопроект прийняти у другому читанні  та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету, головний спеціаліст відділу з питань діяльності місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Департаменту адміністративного права Міністерства юстиції України Л.Черничка.

Народний депутат Ю.Ключковський запропонував відхилити розгляд даного законопроекту, оскільки ним підготовлений новий проект Закону «Про внесення змін до Закону “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», який більш детально висвітить цю проблему.

Народний депутат В.Бондаренко повідомив присутніх, що ним також підготовлений законопроект, в якому порушуються дані питання, і що він буде внесений ним як суб’єктом права законодавчої ініціативи до Верховної Ради України.

 

УХВАЛИЛИ:

 1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (реєстр. №  0945)  при розгляді у другому читанні відхилити.

  2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України – голові підкомітету з питань  виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проекти законів про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо особливостей порядку проведення виборів міських голів) (р.№1060, н.д. Поживанов М.О.) та про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо особливостей виборів міських голів) (р.№1060-1, н.д. Каськів В.В., альтернативний)

Доповідач повідомив присутніх, що 16.01.2008 року ним зареєстрований законопроект №1060-2 та, що всі три законопроекти містять положення, які стосуються кола проблем виборчого законодавства на місцевому рівні та пропозицій щодо його удосконалення, тому автори погодилися їх доопрацювати та подати до 1 лютого 2008 року на розгляд Верховної Ради України один узгоджений законопроект.

        В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету та народний депутат В.Бондаренко.

В.Бондаренко вніс пропозицію включити його до складу групи, яка буде опрацьовувати вищезгадані законопроекти.

 

УХВАЛИЛИ:

 1. Запропонувати народним депутатам України – авторам законопроектів «Про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (щодо особливостей порядку проведення виборів міських голів)» (реєстр. №№1060, 1060-1) Поживанову М.О. та Каськіву В.В., народному депутату України – автору законопроекту  «Про внесення змін до деяких законів України щодо виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та міських голів» (реєстр.№1060-2) Подгорному С.П. та народному депутату України Бондаренку В.Д. (за згодою) доопрацювати зазначені законопроекти з урахуванням зауважень, висловлених народними депутатами України – членами Комітету, та подати до 1 лютого 2008 року один доопрацьований законопроект на розгляд Верховної Ради України.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (щодо права на службу за умови володіння державною, регіональною та мовою меншин) (р.№1063, н.д. Колесніченко В.В.)

        В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

Народний депутат В.Петренко вніс пропозицію об’єднати розгляд законопроектів №1063, №1064, № 079, №1073 в часі, як внесені одним суб’єктом права законодавчої ініціативи, але рішення по кожному приймати окремо.

Народний депутат О.Бондар зазначила, що в минулому скликанні на засіданні Комітету піднімалися питання розгляду вищевказаних проектів законів та прийняте тоді рішення про їх відхилення співпадає із рішення підкомітету з питань виборчого законодавства.

Народні депутати Ю.Ключковський та В.Каськів підтримали пропозицію про відхилення даних законопроектів як таких, що суперечать положенням Конституції України.

Голова Комітету О.Омельченко після дискусії по законопроектах №1063, №1064, №1079, №1073 запропонував перейти до голосування по кожному проекту закону окремо, без подальшого обговорення.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити внесений народним депутатом України В.Колесніченком проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” (реєстр. №1063 від 29.11.2008 р.).

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, першого заступника Голови Комітету О.Боднар.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “проти” – народний депутат С.Гордієнко, О.Черноморов – «не голосував»

Рішення прийнято.

 

7.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити внесений народним депутатом України В.Колесніченком проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про державну службу” (реєстр. №1064 від 29.11.2008 р.).

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, першого заступника Голови Комітету О.Боднар.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “проти” – народний депутат С.Гордієнко, О.Черноморов – «не голосував»

 

Рішення прийнято.

 

8.

УХВАЛИЛИ:

 1. Рекомендувати Верховій Раді України відхилити проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо вимог посадових осіб місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1079 від 29.11.2008 р.)

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України – голові підкомітету з питань органів виконавчої влади Петренку В.М.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “проти” – народний депутат С.Гордієнко, О.Черноморов – «не голосував»

Рішення прийнято.

9.

УХВАЛИЛИ:

 1. Рекомендувати Верховій Раді України відхилити проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо регіональних мов та мов меншин) (реєстр. №1073).

            2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України – Першому заступнику Голови Комітету Боднар О.Б.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “проти” – народний депутат С.Гордієнко, О.Черноморов – «не голосував»

 

Рішення прийнято.

 

 

Оскільки Комітет вважає, що законодавчі пропозиції н.д. В.Колесніченка суперечать певним положенням Конституції України, дати протокольне доручення секретаріату Комітету скерувати лист до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики з проханням розглянути зазначені законопроекти у строки, встановлені Регламентом, та надіслати відповідний висновок Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

 

10.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б. Про звернення Фонду муніципальних реформ «Магдебурзьке право», громадської організації «Я-Киянин» та громадянської кампанії "Форум Порятунку Києва" про призначення позачергових виборів Київського міського голови та Київської міської Ради.

Доповідач повідомила, що до Комітету надійшли звернення щодо зловживань Київським міським головою Л.Черновецьким у сфері земельних відносин, про численні порушення Конституції України та законів України та про пропозицію призначення позачергових виборів Київського міського голови та Київської міської ради. О.Боднар коротко поінформувала присутніх про легалізацію громадської організації "Форум порятунку Києва" у Київському міському управлінні юстиції шляхом повідомлення про заснування та юридичний статус Фонду муніципальних реформ «Магдебурзьке право» та організації «Я-Киянин».

        В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

 

  УХВАЛИЛИ:

 

 1. Створити Робочу групу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування для вивчення обставин, викладених у зверненнях, у складі народних депутатів України:

Боднар О.Б. – керівник групи;

Черноморов О.М. - член групи;

Пилипишин В.П. - член групи;

Подгорний С.П.  - член групи;

Бондаренко В.Д. - член групи (за згодою).

 

2. Доручити Робочій групі підготувати проект висновку Комітету з порушеного питання та подати його на розгляд Комітету.

 

3. Направити звернення громадянської кампанії "Форум Порятунку Києва" для відповідного реагування в межах, установлених законом, до Генеральної прокуратури України.

 

4. Доручити секретаріату Комітету підготувати відповідь заявнику про результати розгляду звернення.

 

5. Доручити Голові Комітету на наступній Погоджувальній раді депутатських фракцій і груп вийти з ініціативою про прискорення розгляду проектів Постанов «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції України, законів України міським головою Харкова Добкіним Михайлом Марковичем та секретарем Харківської міської ради Кернесом Генадієм Адольфовичем в системі тарифних, майнових, земельних, бюджетних та фінансових відносин при виконанні ними своїх службових обов'язків (реєстр. №1115) та «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень Київським міським головою Черновецьким Л.М. та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві» (реєстр. №1137)

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

 

Рішення прийнято.

 

 

11.

 

За пропозицією Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б. включити до порядку денного наступного засідання Комітету питання щодо правових наслідків віднесення селища Буча Ірпінської міської ради до категорії міст обласного значення.

         

 

 

Голова Комітету                                                            О.О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                  С.В. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИТЯГ

з ПРОТОКОЛУ №4 від 16 січня 2008 року

 

засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

 

 

питання 1

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

 

Доручення Секретаріату Комітету:

1. Надіслати народному депутату України К. Самойлик письмову відповідь про відсутність документів, які засвідчують дострокове припинення повноважень Хорлівського сільського голови Каланчацького району Херсонської області.

2. Підготувати листи до обласних рад та облдержадміністрацій з проханням надати Комітетові до кінця січня 2008 року офіційну інформацію щодо всіх сільських, селищних та міських на відповідній території громад, у яких було достроково припинено повноваження сільських, селищних, міських голів і не прийнято рішення Верховною Радою України щодо проведення дострокових виборів.

 

 

 

 

ВИТЯГ

з ПРОТОКОЛУ №4 від 16 січня 2008 року

 

засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

 

 

питання 6,7,8,9

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про:

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (щодо права на службу за умови володіння державною, регіональною та мовою меншин) (р.№1063);

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про державну службу” (реєстр. №1064);

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо регіональних мов та мов меншин) (реєстр. №1073);

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо вимог посадових осіб місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1079), які внесені н.д. Колесніченком В.В.

 

Доручення Секретаріату Комітету:

Оскільки Комітет вважає, що законодавчі пропозиції н.д. В.Колесніченка суперечать певним положенням Конституції України, скерувати лист до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики з проханням розглянути зазначені законопроекти у строки, встановлені Регламентом, та надіслати відповідний висновок Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

 

 

 

ВИТЯГ

з ПРОТОКОЛУ №4 від 16 січня 2008 року

 

засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

 

питання 10

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б. Про звернення Фонду муніципальних реформ «Магдебурзьке право», громадської організації «Я-Киянин» та громадянської кампанії "Форум Порятунку Києва" про призначення позачергових виборів Київського міського голови та Київської міської Ради.

 

Доручення Секретаріату Комітету:

 

1. Направити звернення громадянської кампанії "Форум Порятунку Києва" для відповідного реагування в межах, установлених законом, до Генеральної прокуратури України.

2. Підготувати відповіді Фонду муніципальних реформ «Магдебурзьке право», громадській організації «Я-Киянин» та громадянській кампанії "Форум Порятунку Києва"  про результати розгляду звернень.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“2 сесія 6 скликання ”

12 березня 2015 14:10
12 березня 2015 14:02
12 березня 2015 13:59
12 березня 2015 13:58
12 березня 2015 13:55
12 березня 2015 13:51
12 березня 2015 13:49
12 березня 2015 13:35
12 березня 2015 13:34
12 березня 2015 13:32